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QUESTION:   Is it within the scope of practice of the licensed nurse to perform auricular 

acupuncture?  
  
The State Board of Nursing for South Carolina acknowledges that it is within the scope of practice of 
the licensed nurse to perform auricular acupuncture.  South Carolina Code section 40-47-70 states 
that: “The practice of acupuncture shall be permitted in this State under the supervision and referral of 
a licensed medical doctor or dentist in facilities approved by the Department of Health and 
Environmental Control.  No acupuncturist shall practice in this State without prior written approval of 
the State Board of Medical Examiners.”  
  
Persons wishing to obtain permission from the Board of Medical Examiners to practice acupuncture 
must contact the SC Board of Medical Examiners and follow their directions for Permission to Practice 
Acupuncture.  
  
The Board of Nursing does limit the licensed nurse to the practice of auricular acupuncture only and 
requires the licensed nurse to follow all requirements of the SC Board of Medical Examiners.  
  
Apply to:  
LLR, South Carolina Board of Medical Examiners  
110 Centerview Dr  
Post Office Box 11289  
Columbia, SC 29211-1289  
(803) 896-4500  
   
This statement is an advisory opinion of the Board of nursing as to what constitutes competent and 
safe nursing practice.  

 


