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ADVISORY OPINION #67 
 
 
 
FORMULATED: September 2015 
 
REVIEWED:  
 
QUESTION: Is it within the role and scope of practice for the Neonatal Nurse Practitioner 

(NNP) and Advanced Practice Registered Nurses (APRNs) with competency 
based education and preparation to perform circumcisions on newborns? 

The State Board of Nursing for South Carolina recognizes that it is within the scope of practice for 
NNPs and certain other APRNs with competency based education and preparation to perform newborn 
circumcisions. 
 
NNPs and certain other APRNs’ education and preparation provide the knowledge base for this skill 
 
NNPs and certain other APRNs are expected to have demonstrated skill competency and to have 
applicable written guidelines in accordance with, Section 40-33-34 Performance of delegated medical 
acts; qualifications; protocols; and prescriptive authorization of the Laws Governing Nursing in South 
Carolina, Chapter 33, Section 40-33-34. 
 
In accordance with such legislation, the South Carolina Board of Nursing acknowledges that it is within 
the role and scope of NNPs and certain APRNs with competency based education and preparation to 
perform circumcision on newborns.  
 
This statement is an advisory opinion of the Board of Nursing as to what constitutes competent and safe 
legal nursing practice. 
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