
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING 
IMPLEMENTATION OF NEW LAW GOVERNING PA PRACTICE 

 
 
 

1. What is the effective date of the new law, Act No. 32 of 2019 (S. 132)? 
 

Act No. 32 has a delayed effective date of ninety days after the Governor signed the bill.  
Governor McMaster signed the legislation on May 13, 2019.  Thus, Act No. 32 will take 
effect on August 11, 2019. 

 
2. Does the new law retain the requirement for physician supervision of PA practice 

pursuant to approved scope of practice guidelines? 
 

Yes.  Physician Assistants (“PAs”) must continue to practice pursuant to scope of practice 
guidelines determined by the supervising physician and approved by the Board of Medical 
Examiners (“BME”).  The timing of BME approval was adjusted (see response to FAQ 
No. 12), but approval is still required. 
 
Also, the law did not change the requirements for physician supervision.  Section 40-47-
955(A) continues to provide that the supervising physician is responsible for all aspects of 
the PA’s practice. The PA remains the “agent” of the supervising physician pursuant to 
Section 40-47-935(D) in the performance of all practice-related activities.  Moreover, the 
new law does not amend the definition of the term “supervising” in Section 40-47-910(8) 
which is defined as “overseeing the activities of, and accepting responsibility for, the 
medical services rendered by a PA as part of a physician led team in a manner approved 
by the board.” 

 
3. Will scope of practice guidelines need to be revised in light of the new law? 

 
Yes.  There are specific medical acts that PAs may perform if authorized in their scope of 
practice guidelines, such as delegate certain tasks to unlicensed assistive personnel, execute 
POST forms, and sign specified documents for the supervising physician or alternate 
supervising physician.  There are also certain medical acts set out in the new law that PAs 
may perform unless otherwise provided in their scope of practice guidelines. With regard 
to PAs practicing at an off-site location, the supervising physician must specify in the scope 
of practice guidelines the percentage of charts the physician will review periodically in 
order to ensure quality of care and patient safety. 

 



The BME will be providing revised forms to address the additional items required under Act No. 
32. Updates to the scope of practice guidelines should be in place by Monday, August 12, 2019, 
the first business day that the new law is in effect.    
 

4. What resources will the Medical Board provide to PAs and their supervising 
physicians regarding implementation of the new law? 

 
The BME is providing resources on its website, including posting Act No. 32 and a 
summary of the Act.  Also, the BME is providing updated forms on its website that will 
address the new items required by Act No. 32.  The BME is posting FAQs on the provisions 
of the Act and its implementation and will continue to update the FAQs and to provide 
other guidance as necessary. 
 

5. How does the new law change the process for approval of scope of practice 
guidelines by the Board of Medical Examiners? 

 
The approval process for scope of practice guidelines essentially functions in the same 
manner as before except that a supervising physician and PA may begin clinical practice 
under proposed scope of practice guidelines – or proposed changes to existing scope of 
practice guidelines – 10 business days after submittal to the BME if no response has been 
received.  If approval is received within the 10-day period, the supervising physician and 
the PA may begin practice at that point.  In the vast majority of cases, approval should be 
received within the 10-day period.  Supervising physicians and PAs who begin clinical 
practice after 10 business days, but before receiving approval from the BME, must practice 
in accordance with the BME’s determination when it is received.  They are not, however, 
subject to disciplinary action for beginning practice.  If the BME disapproves scope of 
practice guidelines, or a portion thereof, the BME must provide an explanation for its 
determination and a suggested remedy, if possible. 
 

6. What other changes does the new law make to facilitate PA licensure and practice? 
 

Act No. 32 makes a number of changes to facilitate PA licensure and team practice with 
the supervising physician.  Those changes include the following: 
 

• In a hospital practice setting, a list of alternate supervising 
physicians may be submitted to the BME without the signatures of 
the alternate supervising physicians. 

• If a PA is to be employed by a hospital system or provider group 
with a credentialing committee, then the credentialing committee 
may begin the credentialing process necessary to employ the PA 

https://www.scstatehouse.gov/sess123_2019-2020/bills/132.htm


upon submittal of the proposed scope of practice guidelines to the 
BME. 

• The requirement for a PA to take an examination on the statutes and 
regulations applicable to PA practice is eliminated. 

• The statutory requirement for an appearance before a Board member 
in every instance is eliminated and left to the discretion of the BME. 

• If a supervisory relationship is terminated, a current alternate 
supervising physician for the PA may serve as a supervising 
physician under the existing scope of practice guidelines for a period 
not to exceed 90 days until a new supervising physician is 
designated and new scope of practice guidelines are approved. 

• Fees are eliminated for changing supervisors or adding a primary 
supervisor for dual employment. 

• The educational requirements for PAs to prescribe controlled 
substances are streamlined and clarified. 

 
7. What changes does the new law make to the prescriptive authority for PAs? 

 
The new law makes several changes to prescriptive authority for PAs, particularly 
concerning Schedule II controlled substances.  With regard the Schedule II narcotic 
medications, the new law makes the following changes regarding oral dosing: 
 

• A PA may write an initial Schedule II narcotic controlled 
substance for up to 5 days (previously was 72 hours).  The 5-day 
limit applies even if the PA is authorizing a refill for a patient 
initially seen by the physician. 

• A subsequent prescription for a Schedule II narcotic controlled 
substance may be written for more than 5 days, but the PA must 
do so in consultation with and approval by the supervising 
physician.  Such approval must be documented in the patient's 
chart.  The requirement for the patient to be seen by the 
physician is eliminated. 

• The PA must directly evaluate the patient; provided, however, 
that the PA may authorize a prescription if the PA is assigned to 
take call for the supervising physician or alternate supervising 
physician treating the patient.  The 5-day limitation for an initial 
prescription by the PA still applies in this instance. 

 
 
 
 



With regard to intravenous (parental) dosing, the following changes were made: 
 

• The PA must directly evaluate the patient; provided, however, 
that the PA may authorize a medical order if the PA is assigned 
to take call for the supervising physician or alternate supervising 
physician treating the patient.  

• The written prescription may not exceed a one-time 
administration within a 24-hour period without the approval of 
the supervising physician or alternate supervising physician, and 
such approval must be documented in the patient's chart. 

 
Finally, with regard to all Schedules II-V medications, prescriptions must be signed or 
electronically submitted by the PA and must bear the PA's identification number as 
assigned by the BME and all prescribing numbers required by law. The preprinted 
prescription form shall include both the PA and supervising physician's name, address, and 
phone number and, if possible, the physician through the electronic system, and comply 
with the provisions of Section 39-24-40.  Some EMRs, however, do not allow the 
supervising physician to be added in addition to the PA. 
 

8. Are pharmacists responsible for verifying the PA’s prescriptive authority when 
filling a prescription? 

 
No.  If the pharmacist is presented with a prescription that appears valid, the pharmacist is 
not required to verify the prescriptive authority provided in the PA’s scope of practice 
guidelines.  The PA and physician or medical staff who sign the scope of practice 
guidelines are responsible for ensuring that all prescriptions fully comply with the terms of 
the scope of practice guidelines, State and federal law, and BME policies.  A pharmacist, 
however, is authorized by the South Carolina Pharmacy Practice Act to decline to fill a 
prescription. 

 
9. Is there a list of specific medical acts that PAs may perform unless otherwise 

provided in their scope of practice guidelines? 
 

Yes.  Section 40-47-935(B) sets out a list of specific medical acts that a PA may perform 
unless otherwise provided in his or her scope of practice guidelines.  The medical acts listed 
in this section are the only acts that fall into this “opt out” category.  All other medical acts, 
tasks, or functions must be affirmatively addressed in the PA’s scope of practice guidelines.   
 
The supervising physician should carefully review the statutory list and determine whether 
these medical acts are appropriate given the PA’s education, experience and training.  The 
supervising physician may agree with the PA’s performing some, all, or none of the listed 



acts.  The physician’s review should be completed prior to the effective date of August 
11th because a PA will be allowed by law to perform all of the listed medical acts if his or 
her scope of practice guidelines are silent on the issue.   
 
The specified medical acts (which are the same as for APRNs) are as follows: 
 

• provide non-controlled prescription drugs at an entity that provides 
free medical care for indigent patients; 

• certify that a student is unable to attend school but may benefit from 
receiving instructions given in his home or hospital; 

• refer a patient to physical therapy for treatment; 
• pronounce death, certify the manner and cause of death, and sign 

death certificates pursuant to the provisions of Chapter 63, Title 44 
and Chapter 8, Title 32; 

• issue an order for a patient to receive appropriate services from a 
licensed hospice as defined in Chapter 71, Title 44; 

• certify that an individual is handicapped and declare that the 
handicap is temporary or permanent for the purposes of the 
individual’s application for a placard; and 

• execute a do not resuscitate order pursuant to the provisions of 
Chapter 78, Title 44. 
 

10. Does the new law address PAs’ ability to delegate certain tasks to unlicensed 
assistive personnel? 

 
Yes.  Sections 40-47-935(C) sets out a specific list of tasks that a PA may delegate to 
unlicensed assistive personnel (i.e., CMAs) if included in his or her scope of practice 
guidelines.  The list is as follows: 
 

• meeting patients’ needs for personal hygiene; 
• meeting patients’ needs relating to nutrition; 
• meeting patients’ needs relating to ambulation; 
• meeting the patients’ needs relating to elimination; 
• taking vital signs; 
• maintaining asepsis; and 
• observing, recording, and reporting any of the tasks enumerated in this 

subsection; 
 
Because the list of tasks are set out in statute, these are the only tasks that a PA may delegate 
to an unlicensed assistant.  For example, the list does not include point of care testing such 
as strep swabs or flu swabs or minor procedures such as ear irrigation.  Thus, a PA may 



not delegate these tasks to unlicensed assistive personnel.  This section further provides 
that a PA may not delegate the administration of medication to unlicensed assistive 
personnel.  
 

11. Are PAs allowed to execute POST forms? 
 

Yes.  This past session, the General Assembly enacted the “Physician Order for Scope of 
Treatment Act” (“POST”), Act No. 89 of 2019.  This new law authorizes a patient’s 
physician to execute a POST form which consists of a set of medical orders signed by the 
physician to address key medical decisions about end-of-life care.  It is portable and valid 
across health care settings.  The POST legislation was amended to allow PAs to execute 
POST forms if specifically authorized in their scope of practice guidelines.  A similar 
provision authorizes APRNs to execute POST forms if specifically authorized in their 
practice agreements.  The POST law took effect upon the Governor’s signature on May 24, 
2019. 
 

12. Does the new law eliminate the geographic radius for physician supervision? 
 

Yes.  Act No. 32 eliminates the 60-mile geographic radius restriction.  The supervising 
physician must, however, be actively practicing within the geographic boundaries of South 
Carolina.  This requirement is also applicable to a physician supervising a PA practicing 
through telemedicine. 

 
13. How does the new law change the supervision ratio requirements? 

 
The new law establishes combined ratio requirements for PAs and APRNs.  The first 
component of the ratio requirements deals with how many practice agreements and scope 
of practice guidelines a physician may enter into.  A physician may not enter into scope of 
practice guidelines or practice agreements with more than the equivalent of 6 full-time 
(“FTEs”) APRNs and PAs.  Thus, if a physician has signed practice agreements with 6 
APRN FTEs, that physician cannot sign scope of practice guidelines to supervise any PAs, 
and vice versa. 
 
The second component of the ratio requirements addresses how many APRNs, PAs, or a 
combination of both, a physician may work with or supervise in clinical practice at any one 
time.  That ratio is one physician to 6 APRNs, PAs, or combination of both.  Thus, if a 
physician is supervising 6 PAs at a given time, that physician could not work with any 
APRNs, or vice versa. 
 



The BME may approve exceptions to these ratio requirements upon application by the 
physician if the BME determines that an exception is warranted and that quality of care 
and patient safety will be maintained. 
 

14. Who is responsible for the development and execution of a PA’s scope of practice 
guidelines when the physician and PA are both employed by a hospital system or 
other entity? 

 
Regardless of the employment relationship, the scope of practice guidelines establish the 
clinical relationship between the supervising physician and the PA and must comply with 
their professional standards.  The scope of practice guidelines, determined by the 
supervising physician and approved by the BME, function as a clinical document, not an 
employment contract.  The supervising physician should base the scope of practice 
guidelines upon the individual PA’s education, training, and experience. 

 
15. How does the new law change the requirements for off-site practice? 

 
The new law shortens the time period that certain PAs have to practice on site with 
supervising physicians prior to moving to an off-site location.  Previously, all PAs were 
required to have 6 months clinical experience with their supervising physician before being 
permitted to practice at an off-site location, although the requirement could be shortened 
to 3 months for more experienced PAs.  The new law requires a PA with less than 2 years 
continuous practice or who is changing specialties to have 60 days on-site clinical 
experience with his or her supervising physician before practicing at an off-site location.  
Practice experience in other states will count in determining whether a PA has 2 years of 
continuous practice.  The 60-day requirement, or portion thereof, may be waived by the 
supervising physician in writing on a form approved by the BME.  Authorization by the 
BME, however, is no longer required for off-site practice. 
 
The new law also revises the requirements for reviewing, initialing and dating the charts 
of a PA practicing at a location off site from the supervising physician.  The specific 
requirement for review of 10% of the charts is eliminated.  The supervising physician is 
now required to specify in the PA’s scope of practice guidelines the percentage of charts 
that the supervising physician will review in order to ensure quality of care and patient 
safety.  The percentage of charts reviewed may vary based on the education, training, and 
experience of the PA and the clinical practice of the PA and supervising physician. 
 
 
 
 

 



16. What are the requirements for a physician to be eligible to supervise a PA? 
 

The physician must hold a permanent, active, and unrestricted authorization to practice 
medicine in South Carolina or an active unrestricted academic license to practice medicine 
in this State.  The physician must also be actively practicing within the geographic 
boundaries of South Carolina. 
 
Moreover, a physician may not supervise a PA performing a medical act, task, or function 
that is outside the usual practice of the physician or outside of the physician’s training or 
experience. For example, a dermatologist may not supervise a PA practicing primary care.  
 
The BME, however, may approve exceptions to this requirement upon application by the 
physician if an exception is warranted and quality of care and patient safety will be 
maintained.  For example, if a PA obtained training in administering botox injections for a 
patient with cerebral palsy, but the supervising neurology physician did not perform such 
injections or have training in doing them, the supervising physician could request an 
exception from the BME to allow the PA to do so. 

 
17. Does the BME plan to audit scope of practice guidelines? 

 
Yes.  The new law authorizes the BME to conduct random audits of scope of practice 
guidelines.   

 
18. Does the new law change the requirements for telemedicine practice by PAs? 

 
No.  The new law does not amend the legislation enacted as part of Act No. 234 of 2018 
(the APRN changes) to authorize PAs to practice through telemedicine.  PAs and their 
supervising physicians should be mindful, however, of the requirements that apply to 
telemedicine practice, including the fact that authorization to practice through telemedicine 
must be in the PA’s scope of practice guidelines.  Also, the PA must comply with the 
requirements of Section 40-47-37 of the Medical Practice Act, including BME approval to 
prescribe Schedule II and III controlled substances. 
 

19. What is the process for adding alternate supervising physicians? 
 

Following the enactment of Act No. 32, a listing of alternate supervising physicians will 
no longer appear in Licensee Lookup.  Supervising physicians and PAs may continue to 
submit requests to the BME to add or update alternate supervising physicians and should 
maintain a copy of these submissions for their records. 

 


