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Question: What is the scope of responsibility of the licensed practical nurse (LPN) in the 
administration of peripheral and central intravenous therapies and procedures? 

 
The State Board of Nursing for South Carolina acknowledges it is within the expanded role practice of the selected 
LPN to perform procedures and to administer ordered treatments via peripheral and central venous access devices 
and lines according to the following stipulations: 

 
1. The agency has established policy and procedures that are approved by the nursing administrator and 
applicable medical director. Procedures include: 
a. criteria for the qualification and selection of the LPN; 
b. description of the additional education and training necessary for assuming the additional acts; 
c. specific guidelines for the administration, monitoring and discontinuation of peripheral and central 
venous lines; 
d. specific guidelines to deal with potential complications or emergency situations and provision for 
supervision by the APRN, RN, licensed physician, licensed dentist, or another authorized licensed independent 
practitioner. 
2. The selected LPN shall document completion of special education and training to include: 
a. Cardiopulmonary resuscitation 
b. Intravenous therapy course relative to the administration of fluids via peripheral and central venous 
access devices/lines that includes both didactic and supervised clinical competency training with return 
demonstration. 

 
Upon documentation of meeting the above requirements the selected LPN may perform the following 
peripheral therapies/procedures: 

 
1. Venipuncture including scalp vein needles and peripheral catheters over needles; 
2. Initiate, maintain/monitor, regulate and discontinue: 
a. intravenous lines and/or intermittent access devices/lines; 
b. electronic infusion pumps; 
c. fluids and therapies with or without medications added. The medications must be added and labeled 
by the APRN, RN, licensed physician, licensed pharmacist, licensed dentist, or another authorized licensed 
independent practitioner. 



 
 
3. Administer heparin and saline flushes. A “flush” must be defined within written agency policy and 
procedure. 

 
The selected LPN may perform the following peripheral therapies/procedures under the direction of the RN, 
licensed physician or licensed dentist, except as authorized by the Laws Governing Nursing in Section 40-33-20. 
Central line therapies/procedures require that an RN must be immediately available on site for supervision (this 
does not apply to PICC lines). 

 
1. Obtain pump device history and provide care for the patient receiving patient controlled analgesia 
(PCA) therapy. The LPN may NOT initiate the intravenous analgesics or adjust the rate, but may discontinue 
the infusion. 
2. Maintain/monitor, and discontinue non-extravasation (non-tissue toxic) medications via peripheral 
intravenous route if medications are added and labeled by the RN, licensed physician, licensed pharmacist or 
licensed dentist. May not mix medications, but may reconstitute medications provided the employing agency 
institutes safety measures to assure that the medication and diluent are dispensed as a commercially prepared 
point of use medication delivery system such as Mini-Bag Plus or AD-Vantage. Fluids with medications must be 
in amounts no less than 50 milliliters. (See also Advisory Opinion #30). 
3. Initiate, maintain/monitor, regulate and discontinue fluids/therapies with and without 
medications added via central venous access lines/devices. 
4. Administer heparin and saline flushes of central venous access devices/lines. A "flush" must be defined 
within written agency policies and procedures. 

 
THE LPN MAY NOT BEGIN BLOOD, BLOOD PRODUCTS/COMPONENTS 
HYPERALIMENTATION OR CHEMOTHERAPEUTIC AGENTS. THE LPN MAY NOT GIVE 
MEDICATIONS DIRECTLY INTO THE VEIN (INTRAVENOUS PUSH) OR INSERT MEDICATION 
VIA AN EXTERNAL CATHETER SITE. 

 
DEFINITIONS: 

 
1. A “flush” is performed to promote and maintain catheter patency and to prevent the mixing of 
incompatible medications/solutions. 
2. An IV infusion is an amount of 50 milliliters or more given over an extended period of time directly 
into a vein. 
3. Reconstituting medications is adding the proper amount and type of diluent to a powdered 
medication. 

 
The LPN may NOT perform procedures/therapies listed as being solely within the scope of practice of the 
APRN or RN (see related advisory opinions.) 

 
 
 
 

This statement is an advisory opinion of the Board of Nursing as to what constitutes competent and safe practice. 


